Najczęściej kupowane

  • Pomidory Malinowe
    Pomidory Malinowe

    Pomidory malinowe - mają duże owoce o malinowo-czerwonym kolorze,...

    4,00 zł
  • Ziemniaki
    Ziemniaki "Vineta"

    Ziemniak – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych....

    3,00 zł
  • Podudzie z Kurczaka
    Podudzie z Kurczaka

    Podudzie z kurczaka - uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki kurczaka....

    0,99 zł
  • Bułka Zwykła
    Bułka Zwykła

    Bułka zwykła - mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól,...

    1,09 zł
  • Jabłka
    Jabłka

    Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach....

    1,75 zł
  • Pomidory
    Pomidory

    Pomidor – sekcja w obrębie rodzaju psianka obejmująca grupę...

    2,00 zł
  • Udko z Kurczaka
    Udko z Kurczaka

    Udko z Kurczaka - najczęściej podaje się pieczone w piekarniku lub...

    2,00 zł
  • Rzodkiewka
    Rzodkiewka

    Rzodkiewka – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu...

    2,00 zł

Ostatnio przeglądane

Rzodkiewka Zobacz większe

Rzodkiewka

Nowy produkt

Rzodkiewka – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele kultywarów.

Więcej szczegółów

2,00 zł za pęczek

Dostawca:
Gospodarstwo Rolne Paweł Bereś

Więcej informacji

Wartości energetyczne i odżywcze Rzodkiewki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 16 kcal
Białko ogółem - 0.68 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 3.40 g (w tym cukry proste 1.86)
Błonnik - 1.6 g

Witaminy

Witamina C – 14.8 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.039 mg
Niacyna - 0.254 mg
Witamina B6  - 0.071 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina A – 7 IU
Witamina K - 1.3 µg

Minerały

Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.34 mg 
Magnez - 10 mg
Fosfor - 20 mg 
Potas - 233 mg
Sód – 39 mg 
Cynk - 0.28 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Przepis

Kolorowa sałatka z kuskusem i rzodkiewką

Składniki

  •          szklanka kaszki kuskus
  •          4 cienkie parówki drobiowe
  •          pęczek rzodkiewek
  •          2−3 małe twarde kiszone ogórki
  •          por
  •          4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •          2−3 łyżki oliwy
  •          mała kostka przyprawowa, czosnkowa albo ziołowa
  •          sól
  •          pieprz

Przygotowanie

  1. Kuskus wsypać do miski. Wkruszyć kostkę przyprawową, wymieszać.
  2. Zalać wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm ponad kaszkę.
  3. Przykryć i odstawić na 8−10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i napęcznieje.
  4. Parówki obrać z osłonek, pokroić na plasterki.
  5. Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki razem z kiszonymi ogórkami.
  6. Por oczyścić z zewnętrznych liści, przyciąć ciemnozielone końce liści i odciąć piętkę z korzonkami. Przekroić wzdłuż na pół, dokładnie      opłukać pod           strumieniem zimnej wody. Osączyć, poszatkować.
  7. Kuskus odkryć, rozdrobnić widelcem, ostudzić.
  8. Dodać parówki, rzodkiewki, ogórki oraz por.
  9. Posypać po smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  10. Sałatkę wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby nabrała smaku, posypać natką.