Najczęściej kupowane

  • Pomidory Malinowe
    Pomidory Malinowe

    Pomidory malinowe - mają duże owoce o malinowo-czerwonym kolorze,...

    4,00 zł
  • Ziemniaki
    Ziemniaki "Vineta"

    Ziemniak – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych....

    3,00 zł
  • Podudzie z Kurczaka
    Podudzie z Kurczaka

    Podudzie z kurczaka - uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki kurczaka....

    0,99 zł
  • Bułka Zwykła
    Bułka Zwykła

    Bułka zwykła - mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól,...

    1,09 zł
  • Jabłka
    Jabłka

    Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach....

    1,75 zł
  • Pomidory
    Pomidory

    Pomidor – sekcja w obrębie rodzaju psianka obejmująca grupę...

    2,00 zł
  • Udko z Kurczaka
    Udko z Kurczaka

    Udko z Kurczaka - najczęściej podaje się pieczone w piekarniku lub...

    2,00 zł
  • Rzodkiewka
    Rzodkiewka

    Rzodkiewka – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu...

    2,00 zł

Ostatnio przeglądane

Pomidory Malinowe Zobacz większe

Pomidory Malinowe

Nowy produkt

Pomidory malinowe - mają duże owoce o malinowo-czerwonym kolorze, charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Istnieją odmiany o owocach okrągłych (np. Tomimaru muchoo) oraz wydłużonych (np. Cornabel). Pomidory malinowe są odmianą najbardziej pożądaną przez konsumentów ze względu na swoją mięsistość i właściwości smakowe.

Cena: 16,00 zł/kg
Waga: 1 szt ~ 250 g

Więcej szczegółów

4,00 zł za szt.*

Dostawca:
Gospodarstwo Ogrodnicze M&M Maścibroda

Więcej informacji

*Waga oraz cena jest orientacyjna. Zamawiany produkt, może mieć inną wagę, a co za tym idzie jego koszt będzie inny.

Wartości energetyczne i odżywcze Pomidorów (w 100 g)

Wartość energetyczna 15kcal
Woda 94.8g
Popiół 0.5g
Białko ogółem 0.9g
Białko zwierzęce 0g
Białko roślinne 0.9g
Cholesterol 0mg
Węglowodany ogółem 3.6g
Sacharoza 0.1g
Laktoza 0g
Skrobia 0.1g
Błonnik pokarmowy 1.2g
Sód 8mg
Potas 282mg
Wapń 9mg
Fosfor 21mg
Magnez 8mg
Żelazo 0.5mg
Cynk 0.26mg
Miedź 0.06mg
Mangan 0.06mg
Jod 1.1mg
witamina A (ekwiwalent retinolu) 107μg
retinol 0μg
beta karoten 640μg
witamina D 0μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu) 1.22mg
witamina B1 (tiamina) 0.064mg
witamina B2 (ryboflawina) 0.042mg
Niacyna 1mg
witamina B6 (pirydoksyna) 0.15mg
foliany (kwas foliowy) 39μg
witamina B12 (cyjanokobalamina) 0μg
witamina C 23mg

Przepis

Domowy przecier pomidorowy

Składniki na około 3 - 4 litry przecieru:

  • 5 kg pomidorów typu lima
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, następnie każdego delikatnie naciąć na krzyż, tylko na tyle, aby przeciąć skórkę. Jeśli macie dobry, duży przecierak możecie pominąć obieranie pomidorów.
  2. Nacięte pomidory włożyć do zlewu lub dużej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić na 2 – 5 minut. Następnie każdego wyjmować, obierać ze skórki i przecinać na ćwiartki, kiedy będą gotowe przełożyć do dużego garnka, wsypać łyżkę soli i zagotować.
  3. Gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, następnie tak podgotowane pomidory przetrzeć na sicie lub na przecieraku nad dużym garnkiem, a kiedy wszystkie będą przetarte i garnek pełen będzie pomidorowej pulpy dodać cukier oraz cynamon i ponownie gotować kolejne 1 – 2 godziny, w zależności od tego, jak gęsty przecier chcecie uzyskać.
  4. Pasteryzacja: na czystym blacie naszykować wymyte, suche słoiki, ściereczkę oraz lejek. Do każdego słoika przy pomocy lejka wlewać gorący przecier, następnie chwytać słoik przez ściereczkę i mocno zakręcać. Słoik odstawiać do góry dnem, napełniać kolejne aż do wyczerpania przecieru.
  5. Napełnione słoiki ustawić na blasze piekarnika zakrętkami do góry, wsunąć do środka i ustawić piekarnik na 110 stopni. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę odmierzyć 15 minut, następnie piekarnik wyłączyć i słoiki pozostawić w środku aż do całkowitego wystygnięcia. Zimne słoiki z przecierem wyjąć z piekarnika, wstawić do domowej spiżarni i śmiało przechowywać aż do następnego roku.