Najczęściej kupowane

  • Pomidory Malinowe
    Pomidory Malinowe

    Pomidory malinowe - mają duże owoce o malinowo-czerwonym kolorze,...

    4,00 zł
  • Ziemniaki
    Ziemniaki "Vineta"

    Ziemniak – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych....

    3,00 zł
  • Podudzie z Kurczaka
    Podudzie z Kurczaka

    Podudzie z kurczaka - uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki kurczaka....

    0,99 zł
  • Bułka Zwykła
    Bułka Zwykła

    Bułka zwykła - mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól,...

    1,09 zł
  • Jabłka
    Jabłka

    Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach....

    1,75 zł
  • Pomidory
    Pomidory

    Pomidor – sekcja w obrębie rodzaju psianka obejmująca grupę...

    2,00 zł
  • Udko z Kurczaka
    Udko z Kurczaka

    Udko z Kurczaka - najczęściej podaje się pieczone w piekarniku lub...

    2,00 zł
  • Rzodkiewka
    Rzodkiewka

    Rzodkiewka – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu...

    2,00 zł

Ostatnio przeglądane

Jabłka Zobacz większe

Jabłka

Nowy produkt

Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach. Występują w klimacie umiarkowanym, mają wiele odmian. Najczęściej jedzone są na surowo, gotowane, pieczone lub suszone. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Mogą być jednym ze składników soków, napoi, kompotów, dżemów i konfitur.

Cena: 5,50zł/kg
Waga: 1 szt ~ 250 g 

Więcej szczegółów

1,75 zł za szt.*

Więcej informacji

*Waga oraz cena jest orientacyjna. Zamawiany produkt, może mieć inną wagę, a co za tym idzie jego koszt będzie inny.

Wartości energetyczne i odżywcze Jabłka (w 100 g). Ze skórką/bez skórki¹


Wartość energetyczna - 52/48 kcal
Białko ogółem - 0.26/0.27 g
Tłuszcz - 0.17/0.13 g
Węglowodany - 13.81/12.76 g (w tym cukry proste 10.39/10.10 g)
Błonnik - 2.4/1.3 g

Witaminy

Witamina C – 4.6/4.0 mg
Tiamina – 0.017/0.019 mg
Ryboflawina – 0.026/0.028 mg
Niacyna - 0.091/0.091 mg
Witamina B6  - 0.041/0.037 mg
Kwas foliowy -  3/0 µg
Witamina A – 54/38 IU
Witamina E – 0.18/0.05 mg
Witamina K - 2.2/0.6 µg

Minerały

Wapń – 6/5 mg
Żelazo - 0.12/0.07 mg 
Magnez - 5/4 mg
Fosfor - 11/11 mg 
Potas - 107/90 mg
Sód – 1/0 mg 
Cynk - 0.04/0.05 mg

¹ Dotyczy odmian red delicious, golden delicious, gala, granny smith, fuji

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Przepis

Zupa Jabłczanka

Składniki
  • 1 kg jabłek 
  • woda
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej do smaku)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier do smaku
  • ok. 100 ml śmietanki 30% lub 200 g śmietany 18%
Przygotowanie
  • Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie ćwiartki pokroić jeszcze na mniejsze kawałki.
  • Włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia owoców, gotować przez ok. 7 - 10 minut aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
  • Przestudzić, przetrzeć np. drewnianą pałką przez durszlak (aby zachować kawałeczki jabłek), na durszlaku mają pozostać same skórki jabłek.
  • Doprawić cynamonem, cukrem wanilinowym oraz cukrem. Tak przygotowaną zupę można wlać do słoików i przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni.
  • Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną i podgrzać na małym ogniu, nie zagotowywać.