Najczęściej kupowane

  • Pomidory Malinowe
    Pomidory Malinowe

    Pomidory malinowe - mają duże owoce o malinowo-czerwonym kolorze,...

    6,25 zł
  • Jabłka
    Jabłka

    Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach....

    1,75 zł
  • Ziemniaki
    Ziemniaki "Vineta"

    Ziemniak – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych....

    3,00 zł
  • Podudzie z Kurczaka
    Podudzie z Kurczaka (Pałka)

    Podudzie z kurczaka (Pałka) - uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki...

    1,54 zł
  • Banan
    Banan

    Banan – rodzaj roślin z rodziny bananowatych. Według The Plant...

    1,19 zł
  • Pomidory
    Pomidory

    Pomidor – sekcja w obrębie rodzaju psianka obejmująca grupę...

    2,00 zł
  • Udko z Kurczaka
    Udziec z Kurczaka

    Udziec z Kurczaka - najczęściej podaje się pieczone w piekarniku...

    3,00 zł
  • Bułka Zwykła
    Bułka Zwykła

    Bułka zwykła - mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól,...

    1,59 zł

Ostatnio przeglądane

  • Banan
    Banan

    Banan – rodzaj roślin z rodziny...

Banan Zobacz większe

Banan

Nowy produkt

Banan – rodzaj roślin z rodziny bananowatych. Według The Plant List w obrębie tego rodzaju znajduje się co najmniej 70 gatunków o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych, podczas gdy kolejnych 5 taksonów ma status gatunków niepewnych.

Cena: 6,99 zł/kg
Waga: 1 szt ~ 170 g

Więcej szczegółów

1,19 zł za szt.*

Więcej informacji

*Waga oraz cena jest orientacyjna. Zamawiany produkt, może mieć inną wagę, a co za tym idzie jego koszt będzie inny.

Wartości odżywcze bananów (w 100 g)


Wartość energetyczna - 89 kcal
Białko ogółem - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g
Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik - 2.6 g

Witaminy

Witamina C – 8.7 mg
Tiamina – 0.031 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 0.665 mg
Witamina B6  - 0.367 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K - 0.5 µg

Minerały

Wapń – 5 mg
Żelazo - 0.26 mg 
Magnez - 27 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 358 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.15 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Przepis

Prosty Chleb Bananowy

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 220 g mąki pszennej (ok. 1,5 szkl)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Banany dobrze jak są mocno dojrzałe.
  2. Wrzucam je do miski i "ciapię" widelcem, nie miksuję!
  3. Dorzucam pozostała składniki i mieszam łyżką.
  4. Ciasto będzie dość gęste.
  5. Przekładam do foremki keksowej ok. 24 cm długości wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180C przez 55-60 minut, do zrumienienia z wierzchu. Na wierzchu można dodać płatki migdałowe lub orzechy (kładę przed pieczeniem).
  6. Chlebek powinien być rumiany, a wbity patyczek suchy.